fejléckép

Váltócsere 2.0

Mint az előző cikkben írtam, ismét eljött a váltócsere ideje. Ezúttal, Kis Zoli Barátom szerzett egy másik F35 3.61 rudazatos váltót az autómra, szintén egy "B" Vectráról bontva. Bontott váltót vásárolni, eléggé bizalmi dolog. A váltó hibái akkor derülnek ki, amikor már fel van szerelve, akkor pedig már b@szhatod.

- Hirdetés - 
- - - - - - - - 

Leszereltük a "régi" pár hónappal ezelőtt felrakott sírós váltót, és nekiláttunk előkészíteni a felszerelésre váró F35-öst. Bíztató jel volt, hogy a váltóból szép piros váltóolaj csordogált kifelé. Ezen is kicseréltük a szimmeringeket, amennyire kellett megtisztítottuk, rendbetettük. 
Váltó már felszerelve, olajjal feltöltve, kocsi szinte teljesen kész, a kuplung légtelenítése volt már csak hátra, mikor a benne lévő kb 1 éves kinyomócsapágy eldurrant, eleresztve a fékfolyadékot. Itt egy percre megálltunk, mert bár kínomban röhögtem a dolgon, nem volt őszinte a mosolyom. Egyrészt, mert a kinyomócsapágy sem olcsó, másrészt pedig kezdődik előről a váltó kibontása. Olaj leenged, féltengelyeket kirángatni, stb, stb... Egy nappal tovább élveszhetem KZ Műhely vendégszeretetét.
Mivel a kocsi nem maradhat így elkezdtük. Rendeletem kinyomócsapágyat, váltó lecsavarozva, félrebuktatva. Úgy kinyomócsapágy beszerel, tanulva az előző hibából,a légtelenítést most a váltó felszerelése után, de még féltengelyek, és egyéb perifériák beépítése előtt megcsináltuk. Féltengelyek vissza, váltóolaj betölt, autó készre szerelve. Váltókar könnyedén jár vesz minden sebességet, még a hátramenet fokozat is álomszerűen kapcsolható. 

Mindenki boldog, kivéve engem. A váltóban ugyanis [alapjáraton hallatszik igazán] valami kopog. Nehéz leírni, de talán ahhoz hasonlít a hang, mintha egy-egy elszabadult csapágygolyót a forgó fogaskerék időnként a váltó aluminium házához ütne belülről. 
FB csoportban felajánlottam egy sört annak, aki megmondja mi lehet a hang forrása. Kattints ide, hallgasd meg, és ha van tipped, ötleted, írd meg a cikk alatt kommentben.

Jeleztem az Eladónak a problémát, aki roppant készségesen közölte, hogy vigyük vissza, visszaveszi. Nemes gesztus, de marad a dilemma: mit teszek a helyére?! Vissza sírós váltót, amit hamarosan megint le kell szerelni? Szóval, kopogós váltó maradt. Ha rangsorolnom kellene, a sírós váltó nagyon sz@r, ez pedig csak közepesen. Ez a váltó csendesebb, veszi rendesen a hátramenetet is, bár alapjáraton kopog. Maradt. 

Egy hibát nem elég egyszer elkövetni, általában kétszer-háromszor szoktam, csak hogy biztos legyen! Mivel ezzel a váltóval is hónapokig együtt kell élnem, ismét vettem XADO adalékot, hátha ezesetben segít picit. 
Process ugyanaz, mit előzőleg. XADO tisztítóadalékkal váltót belülről kimostam, friss olaj, majd 2 adag revitalizáló váltóhoz. A várt eredmény ismét elmaradt, váltózaj maradt. Valamire biztos jó az adalék, számomra azonban kidobott pénz volt. Egyetlen előnye az ilyen teszteknek, hogy tudok saját tapasztalatokról is írni. 

Jelenleg is ez a "kattogós" váltó van az autómon, bár már beszereztem az újabb váltót. 
Ez egy picit frissebb modellről, egy "C" Vectráról származik. A folyatás olvasható a Váltócsere 3.0 gombra kattintva.
Váltócsere 3.0
Előző oldal

<< vissza a bloghoz

Sikeres regisztráció

A jelszavadat e-mailben kapod meg,
kérlek ellenőrizd a postaládádat!
Az e-mail címedet már korábban regisztráltuk!

Az új jelszavadat e-mailben kapod meg,
kérlek ellenőrizd a postaládádat!
Próbáld később

5 percen belül egy IP címről csak egy regisztrációt fogadunk el. Kérlek próbáld újra később!
Próbáld később

5 percen belül egy IP címről csak egy regisztrációt fogadunk el. Kérlek próbáld újra később!
Hibás ellenőrző kód

Hibás ellenőrző kódot adtál meg, az űrlap elküldése nem sikerült.
Üres e-mail cím...

Kérlek add meg az e-mail címedet,
és próbálkozz újra!
Hibás adatok

Kérlek add meg a helyes e-mail címet
és jelszót, majd próbálkozz újra!
Hibás e-mail cím

A megadott email címmel
nincs regisztrált felhasználónk.
Sikeres módosítás

A személyes adataidat sikeresen módosítottad,
az új adatokat elmentettük.
Hibás e-mail cím

A megadott e-mail cím már foglalt.
Kérlek adj meg egy másik e-mail címet!
Hibás e-mail cím

A megadott e-mail cím formátuma hibás,
kérlek javítsd ki!
Valamit elfelejtettél?

A regisztráció feltétele, hogy elolvasod és elfogadod
az ÁSZF-et és az Adatkezelési Tájékoztatót.

Fel↑