fejléckép

Tákolt adagoló

Figyelem! Ez egy véleménycikk! Nem tudom, az alábbi javítást kivégezte, talán nem is csak egy szaki munkája. Nem célunk rossz hírét kelteni senkinek sem, véleményünk azonban van. Mi a kész eredményt elemezzük, vesszük szemügyre.


Az adagolókról szóló cikkek rendszerint a MŰHELY menüpont alá kerülnek. Ez azonban kivételesen azért egy blogbejegyzés lett, mert ez a cikk legkevésbé sem arról szól, hogy miként tudod meghibásodott autód javítani, hanem egy elvégzett munkát veszünk górcső alá. Reflektálunk arra, hogy ha egyszer beteg lesz az autód, tönkremegy az adagoló rajta, nagyon nem mindegy, hogy hol javíttatod. 

Ez a történet ott kezdődik, hogy vettem egy autót. #Dödi ismert adagoló hibával rendelkezett, tudomásom volt róla, hogy bármikor megállhat. De amit tapasztaltam, még engem is meglepett. Talán azért, mert előttem az autónak gondos tulajdonosa volt. Javítási számlák a kesztyűtartóban lefűzve, a motortérben sok új, és minőségi alkatrész árulkodott arról, hogy megbecsült autó került hozzám. Az adagoló azonban ezen e típuson azonban egy orvosi ló. Gyakran fordul elő, hogy a VP44 adagolót (legalább) 2 cég javítja. Az autószerelő leszereli, (levágja) az elektronikát (PSG) az adagoló tetejéről, majd elküldi egy másik cégnek, aki javítja, felújítja, majd miután elkészült, visszaküldi az autószerelőnek, aki visszaszereli (forrasztja) az adagolóra. 

Ez a példány azonban már kívülről is azt a látszatot keltette, hogy nem túl szakszerűen újították fel, ezért lecseréltük. Amint azonban egy tüzetesebb vizsgálat alá vetettük a leszerelt adagolót, betekintést kaptunk a tákolás legmélyebb, legsötétebb bugyrába. 

 Az már első ránézésre is feltűnik, hogy az adagolón kívül futó vezetéket (előtölés, és mennyiségszabályzó szelepek vezetékei) többször elvágták, összekötötték. Zsugorcső, zsugorcső hátán, és a vezetékeket kívülről csupán egy szigetelőszalag réteg védi az olajtól, és hőtől a gyári protector helyett. A vezetékek nem a gyárilag kialakított helyükön futnak, hanem szabadon, amerre sikerült épp elvezetni. 

Addig rendben, hogy szakink szeret forrasztani, és talán elég tartós is lehet egy jó forrasztás, de egy szalagkábelt talán illett volna cserélni, forrasztás helyett. Egy vékony szalagkábel vezetékének forrasztása nem lehet minőségi munka. Itt a forrasztás bármikor elengedhet, autónk pedig döcögve, rángatva meg fog állni. 

- Hirdetés - 
- - - - - - - - 

Írhatnék a PSG javításának "minőségéről", de azt már nem szeretném kommentálni. Megörökítettem a szétszerelés pillanatait, a fotók szerintem magukért beszélnek. 

Zárásképp... Az adagolón többszöri javítgatások nyomai fedezhetőek fel. Ez az adagoló biztosan többször megállt, az út szélén hagyva az autó Tulajdonosát, aki a #kibaszottdizel szakszavakat emlegetve többször is autómentőért telefonált. Ahhoz, hogy sokan félnek tőle, és nem szeretik ezt a motort, egy-egy ilyen javítás nagyban hozzájárul. 


Schubert János

<< vissza a bloghoz

Sikeres regisztráció

A jelszavadat e-mailben kapod meg,
kérlek ellenőrizd a postaládádat!
Az e-mail címedet már korábban regisztráltuk!

Az új jelszavadat e-mailben kapod meg,
kérlek ellenőrizd a postaládádat!
Próbáld később

5 percen belül egy IP címről csak egy regisztrációt fogadunk el. Kérlek próbáld újra később!
Próbáld később

5 percen belül egy IP címről csak egy regisztrációt fogadunk el. Kérlek próbáld újra később!
Hibás ellenőrző kód

Hibás ellenőrző kódot adtál meg, az űrlap elküldése nem sikerült.
Üres e-mail cím...

Kérlek add meg az e-mail címedet,
és próbálkozz újra!
Hibás adatok

Kérlek add meg a helyes e-mail címet
és jelszót, majd próbálkozz újra!
Hibás e-mail cím

A megadott email címmel
nincs regisztrált felhasználónk.
Sikeres módosítás

A személyes adataidat sikeresen módosítottad,
az új adatokat elmentettük.
Hibás e-mail cím

A megadott e-mail cím már foglalt.
Kérlek adj meg egy másik e-mail címet!
Hibás e-mail cím

A megadott e-mail cím formátuma hibás,
kérlek javítsd ki!
Valamit elfelejtettél?

A regisztráció feltétele, hogy elolvasod és elfogadod
az ÁSZF-et és az Adatkezelési Tájékoztatót.

Fel↑